Danio pręgowany

Danio pręgowany - Danio rerio Syn. Brachydanio rerio

Danio pręgowany - Danio rerio Syn. Brachydanio rerio Danio pręgowany - Danio rerio Syn. Brachydanio rerio fot. admin
Danio pręgowany - Danio rerio Syn. Brachydanio rerio fot. schilon

Ojczyzna: Indie (Madras, Bengal).
Morfologia: Długość do 5 cm. Ciało żółtozłoci-ste, grzbiet oliwkowy. Wzdłuż całego tułowia biegnie 5 niebieskich pasów zachodzących na płetwy. Samica silniej zbudowana, z bardziej wydatnym brzuchem, jest słabiej ubarwiona. Na skutek mutacji krzyżówek uzyskano odmiany z długimi płetwami lub różniące się ubarwieniem, np. danio lamparci - w miejscu pasów występują liczne ciemne kropki.
Hodowla: Akwarium średniej wielkości z wodą o pH ok. 7, temperaturze 22-28° C, choć znosi obniżki temperatury do 16° C. Ryba stadna, ruchliwa i wszystkożerna.
Rozmnażanie: Akwarium małe - dla dwóch samców i samicy, większe - dla tarła grupowego. Dno zbiornika powinno być pokryte mchem wodnym. Woda o temperaturze 26° C i pH 7. Samica składa około 200 sztuk ikry, z której wylęga się narybek między drugim a dziewiątym dniem od momentu tarła. Gdy małe rybki zaczną pływać, należy rozpocząć dokarmianie bardzo drobnym planktonem, później coraz większym pokarmem zwierzęcym i drobnym suchym.